fbpx

BAJET 2023: TUNTUTAN MTEM DAN NGO-NGO BUMIPUTERA

 1. Pendekatan “the-Whole-of-Nation” yang sering digunakan oleh agensi-agensi kerajaan ketika proses pra-bajet dengan input daripada pelbagai pihak berkepentingan adalah amalan yang baik dan sentiasa dialu-alukan; terutamanya oleh pemain industri dan pertubuhan-pertubuhan bukan kerajaan.
 2.  MTEM serta rakan-rakan NGO yang hadir pada hari ini berhasrat agar cadangan kami diterima sebagai input kepada bajet yang bakal dibentang pada 7hb Oktober nanti. Kita tidak mahu cadangan-cadangan ini sekadar jadi perhiasan atau lebih buruk lagi dibakul-sampahkan, akhirnya hanya sebahagian daripada proses libat urus tahunan yang tidak kemana.
 3. Secara umumnya, saban tahun kemajuan ekonomi Bumiputera tidak pernah seiring atau sepadan dengan peruntukan atau perhatian yang diberikan kerajaan. Kita belum mampu capai kesaksamaan (parity) dalam gelanggang domestik, jauh sekali dalam pentas antarabangsa. Jurang sosio-ekonomi perbagai dimensi masih belum berjaya ditangani, bahkan ada yang semakin melebar. Pendek kata, slogan “Memperkasa Ekonomi Bumiputera” hanyalah retorik kerana hakikatnya yang menerima manfaat adalah orang lain.
 4. Kerajaan juga dilihat cenderung untuk mengamalkan sistem ekonomi terbuka, dan tidak berminat untuk mengambil kira kesannya jangka panjangnya kepada negara dan rakyat. Dalam konteks perjanjian perdagangan bersifat multilateral dan transnasional seperti RCEP dan CPTPP, yang sentiasa dicanangkan adalah manfaat pelaburan dan pembukaan pasaran sedangkan kekhuatiran terhadap kesannya terhadap pemain tempatan, akses kepada perolehan kerajaan, dan persiapan mereka menghadapi tsunami globalisasi seringkali dipendamkan.
 5. Justeru, menyedari kepentingan Bajet 2023 sebagai penentu kepada jangkaan ekonomi pasca pandemik yang lebih muram oleh para pakar, serta prospek Pilihanraya Umum ke-15 yang semakin hampir, maka MTEM dan rakan-rakan kami ingin menekankan beberapa saranan kepada kerajaan. Saya juga ingin memaklumkan bahawa banyak diantara tuntutan-tuntutan ini pernah disebut sebagai cadangan Bajet tahun-tahun sebelumnya, tetapi masih belum berjaya dilunaskan.
  Kriteria Syarikat Bumiputera dan Agenda Memperkasanya
    
 6. Dengan kedatangan CPTPP, maka syarikat Bumiputera harus diperkuatkan dengan kriteria pemilikan saham dan pengurusan Bumiputera kepada 100% untuk perolehan Kerajaan dan GLC. Dengan takfiran baharu ini, diharapkan kegiatan Ali Baba akan dapat dibendung, rantaian bekalan Bumiputera berwibawa dapat perkukuhkan, manakala peruntukan besar kerajaan akan dapat sampai tepat ke sasaran.
 7. Antara tuntutan-tuntutan lain bagi menambah baik pegangan Bumiputera dalam perniagaan adalah:
  • Memiliki sekurang-kurangnya 50% pekerja tempatan berdaftar dengan upah minima yang ditetapkan oleh kerajaan.
  • Penandatangan perbankan hendaklah Pengarah yang dinamakan dan tidak boleh diubah sepanjang taraf Kontraktor Bumiputera berkuatkuasa.
  • Dasar perolehan kerajaan (90% untuk Bumiputera dari segi nilai) dan perolehan GLC (50% untuk Bumiputera dari segi nilai) dibawah kerangka Agenda Bumiputera Genuine dalam semua bidang – barangan, perkhidmatan dan binaan.
  • Penerima tender Kerajaan dan GLC dan GLIC hendaklah mempunyai tenaga kerja tempatan sekurang-kurangnya 70% untuk sektor perkhidmatan, manakala perolehan barangan/makanan hendaklah dibuat oleh pengilang Malaysia dengan 60% yang tenaga kerja warganegara. Pengecualian boleh diberi kepada sektor tertentu dengan kelulusan Kementerian Kewangan dan TERAJU.
  • TERAJU meneruskan program ‘carve-out and compete’ dalam semua projek-projek berimpak tinggi; atau konsesi dengan diperuntukan minima 50% (dari segi nilai) untuk usahawan PMKS Bumiputera.
  • Peruntukan untuk semua agensi pengupayaan Bumiputera seperti MARA ditambah 30%, khusus untuk pembangunan PMKS Bumiputera untuk RMK-12 & RMK-13.
  • Dana-dana (termasuk geran) yang dibiayai kerajaan perlu penuhi kuota 70% Bumiputera, dan dipagar-ketat (ring-fenced). Perakuan pertubuhan perniagaan seperti DPMM/MTEM diperlukan untuk mengelakkan salah-laku.
  • Kempen-kempen nasional seperti “Belilah Barangan Malaysia”, “Buy Malaysian First” dan “Buy Muslim First” wajar diinstitusikan sebagai agenda pembangunan rantaian bekalan Bumiputera dengan peruntukan RM200 juta.
  • Banyak syarikat PMKS yang mempunyai pinjaman bank akan terkesan dengan kenaikan OPR. MTEM mencadangkan moratorium atau penglepasan diberi supaya mereka tidak dikenakan kenaikan faedah atas pinjaman selama 12 bulan.
  • Kerajaan pula harus bersedia memberikan insentif kepada institusi-institusi Kewangan (VC, Accelarator) dan Syarikat Swasta selain Kerajaan yang mahu membangunkan vendor Bumiputera samada dalam aspek peluang mahupun bantuan fiskal.


   Pendekatan Fiskal dan Cukai Yang Lebih Bersasar

 8. Memandangkan nisbah cukai-KDNK di Malaysia adalah rendah (hanya 11.4% pada 2020), dan masih rendah berbanding Vietnam (21.9%), Filipina (17.4%), Thailand (16.5%), dan Singapura (12.8%), maka MTEM mengulangi cadangannya agar kerajaan mengkaji-semula strategi hasil pencukaian bagi menambah kutipan hasil negara.
 9. Begitu juga dengan pengenalan cukai-cukai progresif bagi memberi lebih ruang bernafas kepada golongan B40 dan M40, tetapi pada masa sama memastikan golongan berpendapatan tinggi membayar cukai yang lebih banyak (sebagai contoh golongan T10 atau yang berpendapatan lebih dari RM1 juta setahun mesti membayar cukai sehingga 40-50%).
 10. MTEM juga konsisten dalam mencadangkan kepada kerajaan agar melakukan “debt monetization” serta “deficit monetization” secara berfasa demi mengurangkan jumlah keseluruhan hutang kerajaan serta untuk mengurangkan peruntukan tahunan untuk “debt servicing”.
 11. Kesimpulannya, Bajet 2023 tidak boleh membataskan diri dengan dasar fiskal yang terlalu konservatif. Kegiatan ekonomi perlu dirancakkan, manakala ruang perlindungan ditambah.

  Rombak Dasar & Polisi Yang Tidak Berkesan

 12. Kerajaan harus berani untuk merombak dasar-dasar penting yang kelihatan seperti menyokong pembangunan ekonomi Bumiputera tapi tidak pernah mencapai tahap keberhasilan yang diharapkan, antaranya pemilikan hartanah serta kriteria pemberian lesen-lesen oleh Kementerian Kewangan dan PBT.

  Tindakan Pembangunan Bumiputera (TPB2030)

 13. Kerajaan telah melancarkan Pelan Tindakan Bumiputera berdasarkan WKB2030 untuk membantu mengurangkan jurang kekayaan antara kaum. TPB2030 perlu dana yang benar-benar substantif jika agenda ini mahu dijayakan, kerana tanpanya TPB hanyalah satu lagi retorik yang berakhir dengan pelancaran majlis dan buku tebal.
 14. Dalam perancangan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB 2030), sekiranya kerajaan bersedia menerima ESG sebagai sebahagian daripada agenda pembangunan dan mampu memberi insentif percukaian dan sebagainya; maka bukanlah sesuatu yang sukar bagi kerajaan untuk menawarkan ganjaran kepada syarikat-syarikat PKS yang telah berjaya mencapai sasaran WKB2030 khususnya dalam aspek perkongsian kekayaan.

  Bajet 2023 Yang Benar-benar Peduli Rakyat
  MTEM juga ingin mengulangi desakannya agar Bajet 2023 benar-benar fokus kepada membantu rakyat yang cukup terkesan oleh Covid-19 serta permainan politik keterlaluan yang telah menyebabkan kita menyaksikan pertukaran tiga Perdana Menteri dalam satu penggal.

 15. Moratorium Hutang Tanpa Faedah diberikan ke atas semua jenis pinjaman termasuk kredit kecuali hutang kad kredit di bawah kawalan semua Kementerian bermula daripada 1 Oktober 2021 – 31 Disember 2021 sekiranya jumlah hutang pokoknya keseluruhannya tidak lebih daripada RM1,000,000.00 termasuk mereka yang ada tunggakan melebihi 180 hari.
 16. Kadar caruman KWSP Majikan dikurangkan untuk tempoh Januari–Disember 2023.
 17. Perlindungan daripada kemuflisan
  • Pindaan Seksyen 5(1)a Akta Insolvensi menaikkan had RM100,000 kepada RM1,000,000 bagi tempoh 1/1/2020 hingga 31/12/2025.
  • Seksyen 466(1)(a) Akta Syarikat yang sedia ada dipinda daripada RM50,000 (RM10,000 dulu sebelum covid19) dipinda dengan menaikkan jumlah kepada RM500,000.
   Secara umumnya, peruntukan untuk perbelanjaan sosial di Malaysia iaitu 3.8% dari KDNK (pada tahun 2017) juga paling rendah jika dibandingkan dengan Singapura (4.2%), Vietnam (6.3%), Mexico (12.0%) dan Jepun (23.1%). MTEM mencadangkan agar dasar dan ruang fiskal wajar tidak disempitkan, malah diperluaskan untuk biayai keperluan perbelanjaan sosial (peruntukan untuk pendidikan, kesihatan serta bantuan tunai untuk B40/M40 yang semakin bertambah).


   Peranan GLC Memacu Ekonomi Negara
 18. GLC juga harus ada semangat dan halatuju untuk menjayakan agenda pembangunan sekonomi Bumiputera. Sebagai “extension” kepada kerajaan, GLC tidak seharusnya terlalu terikut-ikut dengan keseronokan mendapatkan keuntungan sehingga sanggup mengenepikan tanggungjawab-tangunggujawab sosial kepada negara, bangsa dan agama.

  Pemantauan Agensi berkaitan Ekonomi Bumiputera

 19. Mungkin sudah tiba masanya bagi agensi dan syarikat berkepentingan Bumiputera seperti Ekuinas, PUNB, Mara Corporation, TERAJU untuk dipengerusikan oleh YAB Perdana Menteri, demi memastikan pelan tindakan yang lebih berimpak tinggi dan mencapai sasarannya.

  RUMUSAN

 20. Fasa endemik yang sedang dilalui adalah realiti bahawa kita belum berjaya keluar sepenuhnya daripada musibah Covid-19 kerana masih ramai individu dan pengusaha SME yang terhimpit atau terkorban oleh musibah ini. Apatah lagi dengan petanda kemelesetan ekonomi global pada 2023 yang pasti akan memberi kesan besar kepada negara-negara membangun seperti Malaysia.
 21. Keperluan untuk menjayakan program-program bersifat afirmatif seperti Tindakan Pembangunan Bumiputera 2030 juga akan memerlukan kapasiti fiskal yang besar dan upaya politik yang kuat.
 22. Kesimpulannya, Bajet 2023 pada satu sudut hanyalah suatu acara peruntukan kewangan tahunan negara, tapi yang lebih utama ialah komitmen untuk melaksanakannya serta memastikan ianya terus berpaksi kepada perancangan jangka Panjang seperti RMK-13 dan WKB2030.

MTEM mengucapkan jutaan terimakasih kepada MOF yang telah menyediakan ruang kepada kami untuk memberikan input yang datang dari pengallaman serta niat yang tulus untuk KELUARGA MALAYSIA.

Sekian Terima Kasih.

ABDUL HALIM HUSIN
Pengerusi Majlis Tindakan Ekonomi Melayu (MTEM)
Ahli Majlis Tindakan Ekonomi
Ahli Majlis Kemakmuran Bumiputra
mewakili NGO-NGO Buimiputera