PUSAT PERKHIDMATAN PERNIAGAAN DEWAN

Pusat Perkhidmatan Perniagaan DEWAN (DBSC) merupakan satu unit di bawah Dewan Perniagaan Melayu Malaysia (DPMM) yang ditubuhkan bagi membantu usahawan dalam urusan membabitkan perjalanan perniagaan dan pengeluaran sijil tempasal bukan keutamaan.  DBSC turut menyediakan panduan kepada usahawan dalam proses melibatkan perdagangan antarabangsa.

DI DBSC, Kami komited untuk memberikan perkhidmatan yang terbaik kepada pelanggan kami. Dengan tenaga kerja yang berdedikasi serta berpengalaman, kami berusaha untuk memudahkan segala urusan yang disediakan. Di antara perkhidmatan yang disediakan adalah:-

Sijil Tempasal Bukan Keutamaan (COO) adalah dokumen untuk mengesahkan tempat pertumbuhan, pengeluaran atau pembuatan produk. Ia diperlukan apabila mengeksport ke negara tertentu, serta apabila diminta oleh penerima kiriman untuk pelepasan kastam, atau apabila ditetapkan dalam surat kredit.

DEWAN telah diberi kuasa oleh Kementerian Perdagangan Antarabangsa & Industri (MITI) untuk mengeluarkan Sijil Asal untuk barangan yang dieksport ke mana-mana negara di dunia. Ia boleh dipohon di pejabat utama kami atau di mana-mana cawangan DEWAN di Malaysia. Sijil Asal yang dikeluarkan oleh DEWAN dirujuk sebagai Sijil Tempasal Bukan Keutamaan.
 

Kad Perjalanan Perniagaan APEC akan memudahkan pemegang kad untuk melakukan perjalanan perniagaan di mana-mana negara APEC yang terlibat. Di antara manfaat yang diterima adalah:-

  • Kemasukan pantas dan keluar melalui lorong APEC khas di lapangan terbang utama, dan kemasukan jangka pendek ke negara-negara ini untuk sekurang-kurangnya 59 hari tinggal setiap lawatan
  • Pemegang kad tidak perlu memohon visa atau permit kemasukan setiap kali anda pergi ke mana-mana negara APEC yang terlibat.
  • Kad sah selama lima tahun setelah isu pertama dikeluarkan.

DBSC hanya memberikan surat sokongan sahaja dan bukan pengesahan Kad Perjalanan Perniagaan APEC.

Klik butang di bawah untuk maklumat lanjut:- 

DBSC boleh menyediakan surat pengesahan sokongan untuk usahawan yang memerlukan permohonan visa perniagaan ke negara-negara Islam, terutama Arab Saudi.

Terdapat beberapa dokumen yang diperlukan sebelum surat pengesahan dapat dikeluarkan.

Sebarang maklumat lanjut, sila hubungi DBSC :-

DEWAN BUSINESS SERVICE CENTRE (DBSC)
No 22, Jalan Bruas, Bukit Damansara, 50490, Kuala Lumpur
Tel : 03-2633 2233 ext 4108, 4109 Faks: 03-2633 2234
Email : coodpmm@gmail.com

Close Menu