fbpx

DEWAN MELAYU anggotai Majlis Tindakan Ekonomi mulai hari ini

KUALA LUMPUR: Dewan Perniagaan Melayu Malaysia (DEWAN MELAYU) kini diberi kepercayaan untuk menganggotai Majlis Tindakan Ekonomi berkuatkuasa hari ini.

Dalam satu kenyataan pada Khamis, DEWAN Melayu menyatakan komitmennya untuk memainkan peranannya sebaik mungkin terutamanya dalam memastikan Malaysia bebas daripada kegawatan ekonomi dan ancaman pandemik COVID-19.

Katanya, menerusi pelantikan ini adalah petanda baik kepada kesediaan kerajaan untuk mendengar dan mengambil pandangan pertubuhan bukan kerajaan seperti DEWAN MELAYU yang telah mewakili suara usahawan, badan ikhtisas dan orang Melayu semenjak 1938 lagi.

Pelantikan ini juga bagi DEWAN MELAYU dapat memacu ekonomi Bumiputera mengikut acuan serta halatuju yang dimuktamadkan dalam Majlis Tindakan Ekonomi nanti.

Pembentangan Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK12) oleh Perdana Menteri, Datuk Seri ismail Sabri Yaakob tempoh hari telah memberi jaminan untuk terus melindungi kedudukan dan memperkasa ekonomi Bumiputera.
DEWAN MELAYU turut menyeru pertubuhan-pertubuhan berteraskan ekonomi Melayu-Islam dan Bumiputera untuk tampil memberikan sumbang-saran agar muafakat yang lebih besar dapat dicapai.